Rakι [czyt. raky] to tradycyjny turecki trunek, około 45%, sporządzany z winogron. Jego charakterystyczną cechą jest anyżowy smak, co nie wszystkim przypada do gustu :) Rakι pije się z chłodną wodą, po dodaniu której napój zmienia kolor na biały [ponoć dzięki anyżowi]. Z tą zamianą wiąże się historia - wówczas Allah myśli, że w szklance jest mleko :)
Przy piciu tego trunku ważne są trzy aspekty: rakι, ryby i miejsce. Bowiem rakι pije się wraz z przystawkami, głównie z rybą, serami. Ostatnio zostaliśmy zaproszeni na konsumpcję owego trunku i gospodarz oczywiście przyrządził pyszną rybę!
Zaczynamy pić. Wznosimy szklanice i ponoć najwyżej swoją podnosi najstarsza osoba w gronie [ciekawe kto :D]. I dopóki ostatnia osoba nie dopije swojego przydziału, nie dolewamy trunku, choć z tym bywa różnie, bo spotkałam się z przeróżnymi podejściami do tego zwyczaju. I niektórzy stukają szklanką o podłogę - bo zmarli też chcą skosztować rakι :-)
Osobiście - nie przepadam za rakι, ale i tak życzę smacznego :-)
a co to za ryba?
OdpowiedzUsuńnie pamiętam :P
OdpowiedzUsuńCeratka w truskawki bardzo się mi podoba :]
OdpowiedzUsuń